Regels voor het ratteryforum

Hier mogen de topics geopend worden zodra je volledige nestplanning rond is of de rittens geboren zijn. Ook teruggenomen rattery ratten mogen hier aangeboden worden.

Moderator: Denise

Gebruikersavatar
Denise
Ratmin
Ratmin
Berichten: 22866
Lid geworden op: di 16 aug 2005, 17:06
Ratten: 15
Geboortejaar: 1962
Locatie: Huizen
Contacteer:

Regels voor het ratteryforum

Berichtdoor Denise » za 15 okt 2011, 14:46

Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om als particulier te weten waar je leuke en verantwoord gefokte rittens kunt halen. Het aanbod is ruim, maar velen hebben niet het beste met de ratten en reserveerders voor ogen.
In dit topic staat hetéén en ander beschreven over de verschillende manieren van fokken en wat de gevolgen hiervan zijn.

Wij (MT) proberen hiermee te bereiken dat jullie met een gerust hart kunnen reserveren bij rattery's die hun nestplanning op het forum hebben staan. Ratten.nl garandeert de kwaliteit niet (is subjectief) en is niet aansprakelijk voor de schade die reserveerders kunnen ondervinden, maar in het web der vele rattery's proberen we wel de weg voor jullie te vinden. Dit betekent niet dat een rattery buiten de groep per definitie slecht is, ze hebben zich alleen niet aangemeld of voldoen niet aan (een gedeelte van) de genoemde punten. Zij mogen hun nesten dan ook niet aanbieden op het forum of rittenfoto's plaatsen.

Om een topic te kunnen openen, moet je je aanmelden als rattery bij de ratterygroep. Tegelijkertijd kun je een PM sturen naar Mima met de benodigde informatie. Je moet als rattery minimaal de status forumfan hebben om je aan te melden, met berichten die een duidelijke bijdrage aan het forum leveren. Het is ook de bedoeling dat je deze status houdt om in de groep te kunnen blijven en actief blijft posten. Gebeurt dit niet dan kun je eventueel na 2 maanden uit de groep verwijderd worden. ;)
Tevens moet je minimaal 3 maanden lid zijn van het forum. Een account aanmaken, snel posten en je dan aanmelden voor de ratterygroep is helaas niet mogelijk.
Je bent een actieve rattery, niet gestopt, geen pauze of nog niet begonnen. Nieuwe rattery's verwachten na maximaal 2 maanden hun eerste nestje en de planning moet op de site staan.
Als je in de ratterygroep geaccepteerd bent dan is het de bedoeling dat je al je nestjes - inclusief regelmatige updates - hier op het forum zet. Dat mag zodra je de planning rond hebt, maar moet in ieder geval als het nestje geboren is. Staat je nest 3 dagen na de geboorte nog niet op het forum dan gaan we ervan uit dat je niet bij de groep aangemeld wilt zijn. Aansluiten bij de groep heeft geen toegevoegde waarde als je geen nesten plaatst.

Om in aanmerking te komen als rattery moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
 • De basis richtlijnen wat betreft het welzijn van het vrouwtje en de rittens:
  - Vrouwtjes laten dekken vanaf 5 maanden en bij de bevalling niet ouder dan 10 maanden bij haar eerste nestje
  - Rittens uitplaatsen vanaf 6 weken en goed op gewicht
  - Rittens niet zonder leeftijdsgenootje plaatsen
 • Het hebben en bijhouden van een website waar ook de historie van de nesten op vermeld staat. De site moet duidelijk laten zien hoe je als rattery je doel wilt bereiken.
 • Verantwoord fokken richting je reserveerders en collega rattery's. Je komt je richtlijnen en afspraken na.
 • Je neemt als rattery de ratten terug die niet meer bij reserveerders kunnen blijven of zorgt voor een juiste bemiddeling.
 • Genoeg basis genetica onder de knie hebben. Je kent de meeste kleuren en variëteiten, weet genoeg van recessieve en dominante genen, risico's die sommige combi's met zich mee kunnen brengen, etc.
 • Een behoorlijke dosis medische kennis. De kennis van veel voorkomende ziekten bij ratten moet bekend zijn, ook zodat je je reserveerders bij problemen goed kunt adviseren. Je moet ook weten welke ziekten erfelijk zijn zodat je hier met fokken rekening mee kunt houden.

Met de komst van het rattery forum zijn de regels duidelijker geworden voor wat betreft het plaatsen van foto's van rittens en nestjes. Het was al niet toegestaan om zomaar rittenfoto's te plaatsen, alleen was het soms onduidelijk wanneer men wel of niet foto's mocht posten.

Wanneer mag je geen rittenfoto's plaatsen:
 • Als je rittens gereserveerd hebt, maar ze zijn nog niet definitief bij je geplaatst. Zijn de rittens gereserveerd bij een rattery uit de groep dan kun je je foto's van een knuffelmiddag o.i.d. plaatsen in het nesttopic van de rattery.
 • Als ze jonger zijn dan 6 weken en je hebt ze al.
 • Als rattery/fokker wanneer je niet tot de rattery groep behoort.
 • Bij elke andere vorm van pret- of oepsnestjes.

Voor de rest geldt het algemene forumbeleid.
Afbeelding

Terug naar “Geplande en aanwezige nesten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast